top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGise De Witte

Blockchain: Wat is het en welke invloed heeft het op de logistieke sector?

Wat is Blockchain?

Een Blockchain is een gedecentraliseerde verzameling van data, die opgeslagen wordt in volgorde van wanneer de date is binnengekomen. De data is niet aan te passen of te manipuleren waardoor het gezien wordt als een objectieve dataset.

Blockchain kan dus gezien worden als een publiek grootboek met informatie? Dit is informatie over geldtransacties, afspraken tussen partijen, verzekeringscontracten, energiegebruik,...

Photo by NASA on Unsplash

Waar komen het concept en de naam vandaan?

Satoshi Nakamoto is geaccrediteerd als brein achter Blockchain. Er is weinig bekend over Sotoshi Nakamoto en om deze reden denk men ook dat het hier gaat over een groep mensen die aan Bitcoin heeft gewerkt, de eerste toepassing van digitale grootboektechnologie. In 2009 bracht Satoshi Nakamoto het eerste whitepaper uit over de technologie. In deze whitepaper werden details gegeven over hoe de technologie het digitale vertrouwen kon vergroten aangezien het geen centraal punt heeft en dus ook niemand ooit controle zou hebben.

De naam is afkomstig van de manier waarop de informatie wordt opgeslagen, in een ketting van blokken. De blokken worden met elkaar verbonden hierdoor ontstaat er een ketting van data.


Structuur van de Blockchain technologie

Eenvoudig beschreven is Blockchain een peer-to-peer gedistribueerd grootboek dat veilig is en gebruikt wordt om transacties op vele computers vast te leggen. De inhoud van dit grootboek kan enkel worden bijgewerkt door het toevoegen van een ander blok dat gekoppeld is aan het vorige blok. Het kan ook gezien worden als een peer-to-peer netwerk dat boven het internet draait. Blockchain kan dus gebruikt worden als een platform waar mensen zijn toegestaan om verschillende soorten transacties uit te voeren zonder de noodzaak van een centrale instantie of vertrouwde arbiter.

De informatie van deze transacties wordt op een transparante manier gedeeld tussen de deelnemers van het netwerk. De blokken die de Blockchain vormen, bevatten batches van transacties die door de deelnemers in het netwerkt zijn goedgekeurd. Elk nieuw blok wordt gecreëerd met een cryptografische "hash" van het vorige blok. Deze "hash" is een invoer van letters en cijfers die omgezet worden in een versleutelde uitvoer van een vaste lengte en wordt gemaakt met behulp van een algoritme.


De toepassing van Blockchain technologie in de logistieke sector

Voor het bereiken van een optimaal logistiek proces is het nodig om samen te werken met anderen om de stroom van fysieke goederen te optimaliseren. ook de complexe stroom van informatie moet zo vlot mogelijk verlopen om een zo "lean" mogelijk logistiek proces te kunnen garanderen. Maar vandaag de dag is er een aanzienlijke hoeveelheid achtergehouden waarde in de logistiek als gevolg van het versnipperde en competitieve karakter van de logistieke sector.


Photo by Nigel Tadyanehondo on Unsplash

5 voorbeelden waarop Blockchain de logistieke sector kan veranderen:


1. Het beter volgen van de goederenstroom

De behoefte aan innovatie wordt steeds hoger naarmate de vraag naar levering op dezelfde dag en levering op aanvraag toeneemt. Dit in combinatie met de verwachtingen van de consument die steeds hoger worden. Veel bedrijven investeren de dag van vandaag al in grote traceertechnologie maar het valt niet altijd mee om deze technologie op te schalen naar moeilijkere gebeurtenissen en dan gaat het vooral om authenticatie. Transportbedrijven hebben nood aan geverifieerd, veilige gegevens om hun activiteiten voortdurend te verbeteren. Huidige systemen communiceren met elkaar met behulp van EDI's en API's en deze zijn sterk onderheven aan interpretaties en manipulatie, wat significante gevolgen kan hebben voor de werkelijke supply chain.

Door het gebruik van Blockchain zouden al deze risico's van de baan geveegd worden. Door het gebruik van deze technologie voor de authenticatie van gegevens kan het hele netwerk bijdragen en gegevens valideren. Hierdoor zou het niet langer onderheven zijn aan manipulatie en miscommunicatie.


2. Efficiëntie verhogen door het gebruik van IoT (Internet of Things)

Blockchain kan, et behulp van innovaties op het gebied van IoT, nuttig zijn voor het monitoren van capaciteiten. Het volume bepaald vaak de kosten van vervoer van een vracht. Door gebruik te maken van IoT sensoren in vervoersmiddelen kunnen verladers en transportbedrijven de hoeveelheid ruimte die een zending in beslag neemt in kaart brengen en de kosten ervan bepalen en deze informatie doorsturen naar de Blockchain. De technologie wekt niet alleen om de integriteit van een product dat wordt getransporteerd te behouden maar ook om een onveranderlijke, veilige registratie van alle documentatie gedurende het hele verzendproces te creëren.

Als we denken aan het aantal controlepunten dat wereldwijde zendingen de dag van vandaag moeten passeren, zal het een enorm voordeel zijn voor verladers om dit soort gegevens op een veilige nauwkeurige plaats te hebben.


3. Effectieve prestatieopvolging en prestatiegeschiedenis van het wagenpark

Leverbetrouwbaarheid is niet het enige belang van tracking. Het is evenals een toepassing op de prestaties van individuele voertuigen binnen het wagenpark. Wanneer een bedrijf een tweedehands bestelwagen of vrachtwagen wil overkopen, kan Blockchain helpen om informatie van de prestaties van het voertuig in het verleden na te gaan alsook informatie rond de onderhoudsgeschiedenis. Wanneer de administratie van voertuigen in een veilige en onveranderlijk grootboek geplaatst wordt zijn er veel meer betrouwbare manieren en factoren om de prijs van een tweedehands voertuig te bepalen.


4. Het gebruik van IoT voor V2V communicatie

Een combinatie van Blockchain-technologie en IoT kunnen de efficiëntie van de transport/trucking industrie verbeteren. Er zijn al enkele bedrijven bezig met het implementeren van V2V communicatie. Deze communicatie tussen 2 voertuigen maakt het mogelijk om met meerdere vrachtwagens een peloton te vormen dat met elkaar communiceert. Dit kan resulteren in een verhoging van brandstofefficiëntie en veiligheid. Het opslaan en herbekijken van gegevens die ontstaan zijn door V2V communicatie in de Blockchain kan activiteiten van transportbedrijven wereldwijd stroomlijnen.


5. "Smart contracts"

Het eruit halen van een tussenpersoon bij een overeenkomst is in alle sectoren van belang, maar in de logistieke sector zal de impact ook duidelijk te zijn. Smart Contracts zijn zelfuitvoerende taken die door de Blockchain worden gecontroleerd, beveiligd en uitgevoerd wanneer een bepaalde voorwaarde is nagekomen. Door gebruik te maken van Blockchain kunnen Smart Contracts de noodzaak van verschillende administratieve stappen elimineren waardeer de kans op fouten verdwijnt en de kosten worden verlaagd.


4 Nadelen van Blockchain


1. Het gebruikt veel energie


2. Er is nog geen wetgeving en dat brengt gevaren met zich mee.


3. Het is niet makkelijk voor de eindgebruiker om de complexiteit van Blockchain te doorgronden.


4. Blockchain is traag en het aanmaken van blokken kan veel tijd in beslag nemen.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page